Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křeček polní

11. 4. 2011

Velikost: 21 - 34 cm, ocas krátký dosahující délky 3 - 6 cm, zavalité tělo
Hmotnost: 150 - 600 g
Charakteristika: spodina těla je černá, hřbet žlutohnědý. Pod bílými a nažloutlými skvrnami na tvářích a předních končetinách se táhne hnědorudý pruh. Světlé chlupy na hřbetě mají tmavé špičky. Zatímco jiní savci mají vrch těla zpravidla tmavší než spodinu, představuje křeček polní pravý opak. Ojediněle se vyskytují zcela černě zbarvení jedinci. Při silném rozčilení, např. když se křeček dostane do úzkých, začne hlasitě prskat a skřípat zubama. Když se vztyčí na zadní nohy a začne vydávat tyto zvuky, může nahánět strach a útočníka zastrašit.
Způsob života: aktivní za soumraku, ale v období populačního maxima se s ním lze setkat i přes den. Křečci žijí v široce rozvětvených, často mnoho metrů dlouhých a hlubokých systémech chodeb s obytnými a zásobními norami. Průměr chodeb činí 6 -8 cm. Tyto chodby mají většinou malý spád směrepolni.jpgm k obytným komorám. Kromě toho však existují také kolmé chodby, které umožňují, aby křeček v případě nebezpečí bleskurychle zmizel. Hnízdní komoru vystýlá křeček měkkým materiálem. Jestliže ji používá k přezimování, pak se tato dutina nachází zpravidla v hloubce až 2 metry pod zemí. V blízkosti této nory bývají zásobárny, které křeček na podzim naplňuje až 17 kg semen (zrnky obilí apod. a rostlinným materiálem). Křeček se během zimního spánku vždy znovu a znovu probouzí a z těchto zásob se přiživuje. Samečci a samičky žijí odděleně, vzájemně se nesnášejí a koušou se.
Potrava: jestliže křeček obývá kulturní stepi, jsou hlavní potravou semena rostlin, zvláště pak obilí. Kromě toho však potravu představuje i jiný rostlinný materiál a dále pak i hmyz a mláďata polních ptáků. Potravu si ukládá do objemných lícních torb a pak ji přenáší do podzemních zásobáren. Zde si torby vyprazdňuje předními tlapkami, kterými si přejíždí po tvářích odzadu dopředu směrem k ústnímu otvoru.
Rozmnožování: samičky mohou být březí v období od dubna do srpna. Doba březosti trvá přibližně 20 dní a v závislosti na podnebí dochází 2 - 3x ročně k vrhu, při kterém se rodí 4 - 12 mláďat. Už ve 4 týdnech se mláďata osamostatní a opouštějí noru matky. Po 3 měsících jsou již mladá zvířata pohlavně zralá. Pokud přežijí kritickou dobu po osamostatnění, mohou se dožít 10 let. Vysokou schopností rozmnožování se vysvětluje, proč se stavy křečků mohou "explozivně" zvýšit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář